FARMASI Moč narve v službi lepote in zdravja - OGNJIČ

Article01b

Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli v njegov pomlajevalni učinek.

Zaradi dolgega obdobja cvetenja in prepričanja, da zacveti vsak prvi dan v mesecu, je dobil ime iz latinske besede calendus, prvi dan v mesecu. Cvetovi so izrazito rumene do oranžne barve z značilnim ostrim vonjem

Najpomembnejše zdravilne sestavine ognjiča so predvsem flavonoidi, eterično olje in triterpeni (predvsem pentaciklični alkoholi, saponinski glikozidi in steroli). Flavonoidi prispevajo k protivnetnem učinku, eterično olje pa ima predvsem protikrčni učinek. Terpenoidi eteričnega olja uničujejo bakterije, viruse, nekatere glivice ter celo trihomonas, enocelični zajedalec črevesja, ženske nožnice in moških mokril. Triterpeni delujejo protivirusno in so imunostimulativni, kar pomeni da zveča odpornost proti okužbam. Saponinski glikozidi delujejo protitumorno in znižujejo količino lipidov v krvi.

Ognjič je nedvomno rastlina, ki jo najdemo na marsikaterem slovenskem vrtu. Nič čudnega, saj je ognjič znan kot okrasna hkrati pa tudi zdravilna rastlina.

Nanj se navezuje kar nekaj vraž.. Če se uzremo na slovenske vraže, pa najdemo zapise, da naj bi ognjič napovedoval vreme. Pravijo, da če so cvetovi po sedmi uri zjutraj še vedno zaprti, bo tisti dan deževalo. Stari Egipčani, ki so ognjič uporabljali za namene pomlajevanja, pa so verjeli, da če pod posteljo položiš venec, spleten iz ognjičevih cvetov, te bo le-ta varoval med spanjem in uresničeval tvoje sanje.

Ne draži kože in je zato uporaben predvsem za občutljivo kožo in kožo nagnjeno k alergijam. Pripravki ognjiča delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno.

DELOVANJE N UPORABA

Pri celjenju ran

Pripravki iz ognjiča se odlično obnesejo pri celjenju ran. Po delovanju je podoben arniki, vendar varnejši in nedražeč. Ognjič rahlo zapira rane, tako da pomaga zaustaviti krvavenje, njegovi protimikrobni učinki pa preprečujejo, da se rana okuži.
Zunanje ognjič največkrat uporabljamo v obliki mazil ali obkladkov. Pomaga pri suhi in rapokani koži, koži nagnjeni k izpuščajem, pri vnetnih stanjih ter na ranah, praskah in odrgninah.
Ognjičevo mazilo se odlično obnese pri trdi koži na petah in komolcih, za izsušeno in razdraženo kožo po depilaciji ali pri negi suhih in razpokanih ustnic.
 
Ognjičevo milo je prav tako primerno za suho, razpokano in k ekcemom nagnjeno kožo. Kožo navlaži in jo ne izsušuje.

Pri vnetjih želodca in črevesja

Notranje ognjič uporabljamo v obliki čajev in tinktur pri vnetjih želodca in črevesja. Prav tako se uporablja pri čirih na želodcu, kjer je priporočljiveje piti čaj kakor tinkturo.

 Zeliščne kapljice ognjiča

 Pri vnetjih in okužbah ustne votline

Ognjičevo tinkturo se lahko uporablja kakor ustno vodico, saj preprečuje okužbe dlesni, zdravi pa tudi majhne ranice v ustih. Priporočjivo jo je uporabljati tudi po puljenju zob, saj se tako rana hitreje zaceli.

Pri vnetjih oči

Obkladki z ognjičem se dobro obnesejo tudi pri vnetjih oči. Če ognjiču dodate še malce plavice in smetlike, dobite odličen obkladek za vnete oči.

Pri menstrualnih težavah

Ognjič je cenjen tudi pri menstrualnih težavah, predvsem pri nepravilni in boleči menstruaciji. Prav tako ga je priporočljivo uporabljati pri težavah v menopavzi.

Pregled koristnih lastnosti
Deluje protivnetno
Dober antiseptik
Deluje antibakterijsko
Protivirusno
Razstruplja telo
Zdravi rane
Blago estrogen
Blaži menstrualne krče
Preprečuje krvavitve
Lajša krče v mišicah
Stimulira nastajanje žolča

Share

VIDEO

FarmasiVideoSLO

PRIJAVA NA NOVICE

Prijavi se na naš newsletter in bodi na tekočem z vsemi novostmi, akcijami in dogodki.

Svečana otvoritev FARMASI Slovenia

FARMASI d.o.o. Motnica 7, 1236 Trzin, Slovenia
tel: 01/2355020; e-mail: info@farmasi.si

designer17