FARMASI Moč narave v službi lepote in zdravja - OLJE ČRNE KUMINE

Article02

Olje črne kumine je pridobljeno iz Nigella sative ali črne kumine, ki jo v Sloveniji poznamo tudi kot zamorska kumina ali navadna črnika. Olje črne kumine in njena semena se v kulinariki in kozmetiki uporablja že več kot 3000 let. Izvira iz Indije, v 21. stoletju pa jo najdemo po celem svetu.

Olje črne kumine je iztisnjeno iz semen črne kumine. Stiskano je po hladnem postopku in zaradi tega vsebuje veliko količino vitamina E (alfa - tokoferoli)
Semena črne kumine vsebujejo olje (35–38 %), ogljikove hidrate (35 %) in beljakovine (21 %), hkrati pa imajo tudi visoko hranilno vrednost. Olje je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, od katerih sta najpomembnejš linolna oz. omega 6 (50,2 %) in gama-linolenska maščobna kislina oz. omega 3 (0,4 %). Poleg omenjenih maščobnih kislin so v znatnih količinah še margarinska kislina (10,3 %), stearinska kislina (2,5 %), oleinska kislina (19,9 %) in arahinska kislina (0,6 %).  
Glavne sestavine eteričnega olja so timokinon (28–57 %), p-cimen (do 40 %) in karvakrol (do 12 %). Najbolj pomembna učinkovina z izrazitim terapevtskim delovanjem je timokinon, ki je antioksidant ter hkrati deluje tudi kot analgetik (lajša bolečino), antihistaminik (protialergijsko delovanje) in antiepileptik (prepreči epileptične napade). Poleg timokinona so pomembne učinkovine tudi nigelon (ditimokinon), nigelin in melantin. Nigelon, podobno kot timokinon, deluje kot antihistaminik, skupaj z melantinom pa spodbuja čiščenje črevesja.
Semena črne kumine vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2, B6, E in C ter nekatere minerale, kot so kalcij, železo, baker, zink, magnezij, selen, fosfor in kalij.

Zakaj uživati olje črne kumine?
Olje črne kumine je zdravo živilo, ki je že tisočletja znano kot sredstvo, ki pomaga izboljšati zdravje. Ni nikakršno čudežno zdravilo, ampak zgolj odlično naravno olje, ki vam bo pomagalo izboljšati zdravje. Priporočljivo ga je uživati kot dodatek k prehrani (na primer kot solatno olje) ali samostojno. Priporočljiva količina je nekaj čajnih žličk dnevno, z uživanjem nikar ne pretiravajte (Saj tudi oljčnega olja ne bi popili več decilitrov dnevno!). Če imate težave z zdravjem ali ste noseči, se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom.

DELOVANJE IN UPORABA

Rak
Študije so pokazale, da učinkovine, ki jih vsebujejo semena črne kumine (timokvinoni), pospešujejo umiranje rakastih celic pri levkemiji, možganskem raku, raku trebušne slinavke, raku materničnega vratu in raku dojk. Olje črne kumine se priporoča kot zaščita pred rakom pri osebah, ki so zaradi večje izpostavljenosti sevanju bolj podvržene rakavim obolenjem.
Astma in alergije
Več študij je pokazalo, da imajo semena črne kumine anti astmatične učinke in glede na različne vzroke astme, je bila črna kumina včasih celo bolj učinkovit pripomoček kot uporaba konvencionalnih metod zdravljenja astme (vir). Študije kažejo, da učinkovine semena črne kumine vsebujejo iste lastnosti, ki so koristne tudi za lajšanje alergij za mnoge ljudi.
Ekcem in luskavica
Črna semena se uporablja tudi za težave s kožo, kot so ekcem in luskavica. Črna kumina pomaga in blaži vnetja kože ter izboljša hitrost pri kateri se koža pozdravi (vir).
Prebava
Nigella sativa semena pomagajo pri prebavi in lahko zmanjšajo pline, napenjanje in bolečine v trebuhu. Črna semena se pogosto uporablja pri sredstvih za zatiranje črevesnih parazitov. V predhodnih raziskavah se je izkazalo tudi, da seme črne kumine zavira rast rakavih celic kolona brez negativnih stranskih učinkov. (vir).
Kandida in glivične okužbe
Za črna semena se je izkazalo, da so koristna v boju z kandido in glivičnimi okužbami v prebavnem sistemu in na koži. Druge študije so pokazale, da spojina v črni semenih in olju, Thymoquinone vzbuja apoptozo (celična smrt) celic levkemije (vir) in, da imajo enak učinek tudi na celice raka dojke (vir), možganske tumorske celice (vir), raka trebušne slinavke, raka materničnega vratu in celo ustne rakave celice in oblikovanje votline bakterije (vir). Črna semena je priporočljivo zaužiti tudi kot naravno zaščito pred nevarnostmi sevanja in v te namene se uporabljajo pogosto tudi v povezavi z običajnimi načini zdravljenja..
Zdravje srca
Za Thymoquinone v Nigella sativa semenih je bilo tudi dokazano, da imajo zaščitni učinek na srce (vir), spodbuja zdravo raven holesterola in pomaga normalizirati krvni tlak (vir).

MRSA in Helicobacter pylori (h. pylori)
Študija iz leta 2010 je pokazala, da so bila črna semena učinkovita pri bolnikih z okužbami H. pylori (brez razjede). Raziskave so tudi pokazale, da je Nigella Sativa učinkovit proti MRSA. (vir).
Zdravje imunskega sistema
Nigella sativa na edinstven način podpira imunski sistem, vsebuje antioksidante, koristne kisline in B vitamine. Na imunski sistem deluje drugače kot zelišča, kot so npr. bezeg ali Echinacea, ki zahtevajo previdnost za tiste z avtoimunsko boleznijo. Za črna semena se zdi, da z uravnoteženim delovanjem sistematično povečujejo delovanje imunskega sistema ter ne reagirajo proti imunskim reakcijam zdravega tkiva v telesu.

Koža in lasišče
Olje črne kumine se prav tako uporablja lokalno v nekaterih kulturah za naravno zmehčanje, okrepitev ter čvrsto kožo ter pomoč pri rasti las. Nekatere študije celo kažejo, da je olje črne kumine zelo koristno sredstvo proti brazgotinam (vir).

Zdravilni učinki olja črne kumine
pozitivno delovanje na  prebavni trakt
pospešuje prebavo
pomaga pri umirjanju želodca
spodbuja razstrupljanje telesa
povečuje  telesno odpornost
pomiri  razdražena  dihala
pozitivno  vpliva na  delovanje srčno-žilnega sistema
normalizira  krvni  tlak
olje črne kumine pospešuje prekrvavitev
pomaga pri  odstranjevanju  žilnih  oblog
je antibiotik širokega spektra pri bakterioloških in virusnih boleznih
kot adaptogen – snov, ki pomaga telesu pri  soočenju s spremembami
ublaži posledice  prekomernega  telesnega  in  duševnega stresa
omili kožne  bolezni, vključno z luskavico in plešavostjo
ublaži želodčne razjede, razjede dvanajstnika
zmanjšuje posledice bolezni trebušne slinavke
odpravlja sindrom kronične utrujenosti, brezvoljnosti, apatije
deluje kot zmerno aktiven  antidepresiv
deluje  razstrupljevalno, izboljša presnovo
zmanjšuje  željo po prekomernem  prehranjevanju
pozitivno deluje  pri okrevanju po operacijah in dolgotrajnemu  zdravljenju
pomaga do izboljšanja pri obolenju ledvic in sečnih poti, vključno ledvic in sečnih kamnov
odpravlja glavobol in migreno
zmanjšuje bolečine v sklepih in mišicah
blagodejno  vpliva na kronične bolečine
uničuje človeške parazite in gliste  v črevesju
olje črne kumine sanira posledice  pika žuželk ali kač
pomaga pri odpravi težav z neplodnostjo pri moških in ženskah
pomaga  pri odpravljanju težav s prostato
omili  posledice  različnih alergij in astme
znižuje visok krvni  tlak
normalizira  zvišane vrednosti škodljivega holesterola LDL
normalizira raven sladkorja v krvi
odpravlja težave z diarejo (driska)
odpravlja škodljive stranske učinke kemoterapije
deluje preventivno pri preprečevanje hujših  bolezni
pomaga pri obnovi kostnega mozga do 250%
zmanjšuje rast tumorskih celic za 50%
z redno uporabo podaljšuje  življenje
pozitivno vpliva na bolezni srca in ožilja
odpravlja bolečine pri  vnetju  sluhovoda
nevtralizira vnetje dlesni in ustne votline
olje črne kumine zmanjšuje  težave v nosečnosti
pomaga pri hitrejšemu  okrevanju po preboleli zlatenici
dokazano poveča količino mleka pri doječi materi
odpravlja težave z jetri

 

Share

VIDEO

FarmasiVideoSLO

PRIJAVA NA NOVICE

Prijavi se na naš newsletter in bodi na tekočem z vsemi novostmi, akcijami in dogodki.

Svečana otvoritev FARMASI Slovenia

FARMASI d.o.o. Motnica 7, 1236 Trzin, Slovenia
tel: 01/2355020; e-mail: info@farmasi.si

designer17